Cât de mici sunt prețurile în România, de fapt: ai fi surprins ”cât de bine o ducem” în Europa

de: Alexandru Puiu
22 06. 2022

În realitate, majoritatea românilor o duc incredibil de prost cu banii și abia se descurcă să-și efectueze cumpărăturile săptămânale. Nu de alta, dar au explodat concomitent atât carburantul și energia, cât și inflația. Cu toate acestea, dacă te uiți în restul Europei, românii sunt privilegiați.

Nivelul prețurilor din Uniunea Europeană, în mod previzibil, variază semnificativ de la o țară la alta, iar acest lucru nu se va schimba vreodată. Tot acest parametru, însă, ne ajută să înțelegem în ce țări este mai bine să mergi în cazul în care ești dornic de chilipiruri, prețuri mici. Raportat la media Uniunii Europene, cele mai mici prețuri sunt în Polonia, în raport de 60% din media UE, dar și în România, respectiv Bulgaria. Atât țara noastră, cât și țara vecină, au prețuri de aproximativ 56% din media UE, conform celui mai recent raport din partea Institutului European de Statistică, Eurostat.

Cât de mici sunt prețurile în România, față de Europa

În 2021, în timp ce prețurile de pe meleaguri mioritice reprezentau doar 56% din media UE, cele mai mari au fost în Danemarca și Irlanda, unde au gravitat în jurul a 140% față de media UE. În Luxemburg, unul dintre cele mai bogate state, prețurile au fost la 132% din media UE, Suedia a ocupat următoarea poziție în clasament cu 128%, în timp ce Finlanda a fost la 126%.

Ca să înțelegi mai bine discrepanțele dintre statele UE, poți avea în vedere că nivelul prețurilor pentru restaurante și hoteluri a fost de aproape 3,4 ori mai ridicat în cea mai scumpă țară față de cea mai ieftină. Astfel, nivelul preţurilor a variat de la 46% din media UE în Bulgaria, 54% în România şi 62% în Ungaria, la 155% din media UE în Danemarca, 137% în Suedia şi 133% în Finlanda.

Dacă ne uităm la alcool și tutun, un alt parametru foarte important, cel mai scăzut nivel al prețurilor a fost în Bulgaria – 64% din media UE, Polonia – 72% și Ungaria – 79%. Cele mai ridicate prețuri sunt în Irlanda – 205% din media UE, Finlanda – 173%, Suedia – 136%, Danemarca și Franța, ambele la 134%. În final, alimentele şi băuturile nealcoolice sunt cele mai ieftine în România (69% din media) şi Polonia (72%), iar cele mai scumpe în Luxemburg (125% din media UE), Danemarca (120%) şi Irlanda (119%).